Inadequate droge ogen zorg in Nederland

Oogartsen zijn echter schaars in Nederland en hebben doorgaans te weinig tijd om droge ogen patiënten optimaal te kunnen helpen. Het kost namelijk veel tijd alle mogelijke oorzaken van droge ogen goed in kaart te brengen en een volledig diagnostisch onderzoek uit te voeren. Ook is de kennis in droge ogen bij oogartsen over het algemeen niet optimaal.

Daardoor komt de droge ogen patiënt tegenwoordig steeds vaker terecht bij de optometrist. Een optometrist heeft doorgaans meer tijd voor een patiënt en meer interesse in droge ogen als aandoening. De klinische ervaring op het gebied van droge ogen kan echter enorm variëren tussen optometristen. Ook kunnen er commerciële belangen spelen. Zo worden er snel bepaalde behandelingen aangeraden terwijl niet is bewezen dat deze effectief zijn. Een optometrist is geen arts en dus niet bevoegd medicijnen voor te schrijven, dus deze heeft ook een beperkter arsenaal om de droge ogen patiënt te helpen. Als een patiënt niet voldoende geholpen is bij de optometrist wordt deze alsnog naar een oogarts verwezen.

Dit heeft allemaal tot gevolg dat de kwetsbare droge ogen patiënt in Nederland te vaak geen adequate of optimale behandeling krijgt. Dr. Vehof heeft zijn kliniek opgericht om patiënten in Nederland een plek te bieden waar ze serieus genomen worden en het maximale uit hun behandeling kunnen halen met een onafhankelijk en volledig advies.

Behandeling droge ogen

Droge ogen valt over het algemeen niet goed te genezen en is daarom meestal een chronische aandoening. Er zijn gelukkig veel opties om de klachten te minimaliseren. Dit om zo de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Het druppelen van zogenaamde ‘kunsttranen’ is een eerste stap. Er zijn vele soorten op de markt, en het is vaak niet goed te voorspellen welke druppel het beste helpt bij een individuele patiënt. Het is daarnaast belangrijk dat oogleden op de juiste wijze gereinigd worden als er ook sprake is van een ooglidontsteking (blefaritis).

Uitlokkende factoren bij drogen ogen

Uitlokkende factoren moeten zoveel mogelijk beperkt worden. Denk hierbij aan het beperken van airconditioning en schermgebruik of het aanpassen/stoppen van contactlenzen. Maar zo zijn er nog veel meer factoren die een rol kunnen spelen bij droge ogen. Bij ons worden uw risicofactoren volledig in kaart gebracht. Ook bespreken we met u hoe u deze risico’s omlaag kunt brengen en u uw leefomgeving zo optimaal mogelijk kunt maken.

Bij ernstigere of hardnekkige droge ogen kunnen medicijnen vaak verlichting geven. Voorbeelden hiervan zijn ontstekingsremmende medicijnen zoals steroïdendruppels of ciclosporinedruppels, bepaalde antibiotica, en slijmverdunners.
Naast medicijnen zijn er ook ingrepen die kunnen helpen. Bijvoorbeeld plugjes in de traanbuisjes plaatsen zodat tranen langer op het oogoppervlak blijven hangen (zogenaamde punctumplugs).

In de droge ogen kliniek worden uw droge ogen uitvoerig onderzocht. U krijgt vervolgens een op maat gemaakt behandelplan, waarbij we doorgaans met de wat lichtere therapieën beginnen en stapsgewijs in overleg met u gaan kijken hoe we u optimaal kunnen helpen.

U vindt onze vestigingen rond Arnhem en omgeving

vestiging ouwerling optiek polman opticiens

Elst

Dorpsstraat 101 6661 EJ

(0481) 37 50 00 OPENINGSTIJDEN
vestiging focus optiek polman opticiens

Velp

Emmastraat 21 6881 SN

(026) 361 75 59 OPENINGSTIJDEN
vestiging huessensche poort optiek polman opticiens

Huissen

Langestraat 64 6851 AS

(026) 325 19 74 OPENINGSTIJDEN
vestiging rijks optiek polman opticiens

Oosterbeek

Utrechtseweg 124-a 6862 AP

(026) 333 39 73 OPENINGSTIJDEN
polman opticiens logo