Hoe kunnen droge ogen ontstaan?

Simpel gezegd kunnen droge ogen en droge ogen klachten op 3 verschillende manieren ontstaan.

  • Er kan een tekort zijn in de aanmaak van tranen. Dit treedt bij bepaalde ziektes op, maar kan ook ontstaan als gevolg van gewoon ouder worden.
  • De kliertjes in de oogleden werken niet goed meer of zijn verstopt of ontstoken. Hierdoor krijgt de traanfilm die op het oog ligt geen goed olielaagje meer. Zonder dit olielaagje verspreiden de tranen zich niet goed over het oog en verdampen ze sneller.
  • De gevoelszenuwen op het oogoppervlak of verder in de hersenen zijn te gevoelig geworden. Hierdoor voelen normale prikkels als pijnlijk aan voor de patiënt. Dit type is lastiger vast te stellen en vaak moeilijk te behandelen. Bij de meeste droge ogen patiënten is er overigens een combinatie van verschillende types aanwezig.

 

Risicofactoren droge ogen

Droge ogen is een multifactoriële oogaandoening. Dat wil zeggen dat heel veel oorzaken een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de aandoening en de ervaring van klachten. In een bevolkingsstudie in Nederland vond dr. Vehof 52 aandoeningen die onafhankelijk geassocieerd zijn met droge ogen. Belangrijke groepen zijn reumatische of auto-immuunaandoeningen, chronische pijnsyndromen, allergische aandoeningen, psychiatrische aandoeningen, en oogaandoeningen en oogchirurgie of -laser. Maar ook veel medicijnen, voedingsstoffen en type baan bleken geassocieerd met droge ogen. In de droge ogen kliniek geven wij u een op maat gemaakt advies omtrent mogelijke risicofactoren van droge ogen en bespreken wij waar mogelijkheden liggen tot aanpassing.

U vindt onze vestigingen rond Arnhem en omgeving

vestiging ouwerling optiek polman opticiens

Elst

Dorpsstraat 101 6661 EJ

(0481) 37 50 00 OPENINGSTIJDEN
vestiging focus optiek polman opticiens

Velp

Emmastraat 21 6881 SN

(026) 361 75 59 OPENINGSTIJDEN
vestiging huessensche poort optiek polman opticiens

Huissen

Langestraat 64 6851 AS

(026) 325 19 74 OPENINGSTIJDEN
vestiging rijks optiek polman opticiens

Oosterbeek

Utrechtseweg 124-a 6862 AP

(026) 333 39 73 OPENINGSTIJDEN
polman opticiens logo